Uitstappen en reizen

Jobs fill your pocket, adventures fill your soul...

Quote - Jaime Lyn Beatty

Op onze school worden de leerlingen voorbereid op de toekomst. Voor sommigen ligt die toekomst onmiddellijk in het werkveld, anderen gaan eerst nog naar de hogeschool of de universiteit. We vinden het belangrijk om van onze leerlingen bekwame, zelfzekere en trotse burgers en vakmensen te maken.

Voorbereid zijn op de toekomst betekent in onze ogen echter niet alleen een beroep aanleren waarmee je geld kan verdienen. Wie je bent als mens, hoe je in het leven staat en hoe je naar de wereld kijkt bepalen je toekomst evenzeer. Daarom hechten wij veel belang aan het verder ontwikkelen van sociale en vakoverstijgende vaardigheden. Teambuilding activiteiten met een familiaal en cultureel karakter vormen bijgevolg een essentieel onderdeel van de schoolloopbaan op het GITO.

  Wat is er leuker dan af en toe de schoolpoort achter je dicht te slaan en er samen op uit te trekken? Doorheen het hele schooljaar worden er voor verschillende vakken uitstappen georganiseerd: leerlingen bezoeken bedrijven uit de sector van hun studierichting, ze gaan naar het theater, bezoeken een stad of bewonderen monumenten met de leerkracht.

  Als kers op de taart worden er door de leerkrachten voor ieder jaar meerdaagse uitstappen georganiseerd! Het is steeds opnieuw een feest om te zien hoe leerlingen openbloeien tijdens deze reizen. De stress die onvermijdelijk bij lesdagen komt kijken, valt helemaal weg en leerlingen en leerkrachten tonen zich die dagen van hun beste kant. De verandering van omgeving helpt hier natuurlijk bij. De druk om te presteren valt helemaal weg en op die manier steken enkele kwaliteiten van de jongeren - die in de klas soms verborgen blijven – de kop op.

  In onze kleine school kent iedereen elkaar. Dit is een van de grote kwaliteiten van het GITO. De meeste leerkrachten kennen de meeste leerlingen bij naam en kennen hun talenten, ook van de leerlingen waar ze zelf geen les aan geven. Dit is onder meer te danken aan deze leuke meerdaagse uitstappen. We geven een kort overzicht van ons aanbod.

  SNAK-dagen 1ste en 2de jaar

  De SNAK-dagen gaan door in een groene omgeving. Dit is de ideale plek waar de leerlingen van de eerste graad samen sportieve, educatieve, creatieve en speelse avonturen beleven. Dit alles onder begeleiding van leerlingen van het zevende jaar die deze uitstap voorbereiden en in goede banen leiden.

  Elkaar beter leren kennen en samenwerken staan centraal tijdens deze driedaagse. De afkorting SNAK staat voor ‘van Schakel NAar Ketting’. Elk kind op onze school stelt een schakel voor met zijn/haar talenten en tekorten. We hopen dat alle unieke schakels samen één ketting vormen. Samen bereiken we meer. Samen GITO.

   Zeilreis 3de jaar

   Welkom aan boord! Ieder jaar trekken de derdejaars er al varend op uit. Het varen op een groot zeilschip is een heuse belevenis. Een stevige bries, bollende zeilen, het grote stuurrad waarmee het schip in bedwang wordt gehouden, de stilte en de afhankelijkheid van stroom en wind, …

   Dit alles geeft een ongekend gevoel van vrijheid. Samen onderweg, op zoek naar jezelf, naar anderen, in een immense wereld van water en lucht, op de golfslag van de zee, bij het beluisteren van de wind.

   Zoals de mens bang en onervaren sinds eeuwen de wereldzeeën trotseert, zo ook zullen de leerlingen een overwinning behalen door samen met hun vrienden de zeilen te hijsen.

   De Kust 4de jaar

   Traditiegetrouw trekken de vierdejaars van het GITO naar onze Belgische kust. Voor onze leerlingen is deze driedaagse steeds weer een belevenis om nooit te vergeten. De leerlingen krijgen heel wat activiteiten voorgeschoteld: een stadsspel, een oriëntatietocht, allerlei avondactiviteiten, een watersportdag en het gezellige kampvuur tijdens de laatste avond. Dit maakt de driedaagse van begin tot eind een aaneenschakeling van mooie herinneringen voor later.

    De uitdaging - Ardennen 5de jaar

    ‘De uitdaging’: deze naam werd jaren geleden gegeven aan de driedaagse uitstap met de leerlingen van het vijfde jaar van het GITO. De leerlingen worden namelijk regelmatig uitgedaagd om activiteiten uit te voeren waar ze minder mee vertrouwd zijn. Ze treden zo beetje bij beetje uit hun comfortzone. De Ardennen zijn hiervoor een gedroomde omgeving. De leerlingen ontdekken hier de mooie natuur en geven vaak aan aangenaam verrast te zijn dat België zulke prachtige landschappen en vergezichten te bieden heeft. De mogelijkheid om er rotsen te beklimmen en die vervolgens langs de andere kant avontuurlijk naar beneden te glijden in rappel of via death ride maakt van de Ardennen de perfecte setting.

    Via heel wat uitdagingen leren de leerlingen zowel elkaar als zichzelf beter kennen. Overwinnen ze hun angsten? Zijn ze niet te roekeloos? Bezwijken ze onder de groepsdruk?

    Na slechts enkele dagen merken we al dat zowel de mentale weerbaarheid als de team spirit bij velen versterkt is. Zo moet er onder andere in groepjes een vlot gebouwd worden waarmee een stuk van de Semois wordt afgevaren. Voor de durvers staat er eveneens een nachtoriëntatie door de bossen op het programma. We bieden met andere woorden een gevarieerd programma aan dat iedereen zal aanspreken!

    Romereis 6de jaar

    Met de zesdejaars blijven we niet in België of Nederland, maar trekken we wat verder weg: naar Rome! Voor sommige leerlingen is dit de laatste reis die ze met het GITO maken, anderen zullen tijdens hun zevende jaar nog mee de SNAK-dagen begeleiden.

    Rome is volgens de legende gesticht in 753 voor Christus. Toch is de stad na bijna 2800 jaar nog altijd jong en actueel. Antieke theaters veranderen in restaurants, arbeiderswijken werden hippe buurten.

    Het Colosseum, het Forum Romanum, het Vaticaan en de Spaanse trappen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de monumenten die Rome tot de ‘eeuwige stad’ maken en die de leerlingen samen zullen kunnen bewonderen. Tussen al die geschiedenis vind je het hier en nu: sterke koffie, ijs in gekke smaken, gezellige bars, pasta en leuke winkeltjes.

    We beogen voor het programma een gezonde mix van bezoeken aan zowel de stad van vroeger als aan de stad van nu. Dit betekent dat we zowel sportieve, ontspannende als culturele activiteiten voorzien.